Berita Harian: Mutakhir

Monday, June 15, 2009

Tak cukup ke CINA dalam Malaysia nih?


Dari hmetro:
Ambil amah China

Oleh Helmy Abd Rahman
helmy@hmetro.com.my

AMPANG JAYA: Kerajaan patut menilai semula seterusnya meluluskan cadangan membawa masuk pembantu rumah dari negara China.

Presiden Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing (Papa), Datuk Raja Zulkepley Dahalan, berkata langkah berkenaan mampu menangani pelbagai masalah antaranya kekurangan pembantu rumah dan konflik akibat pertembungan budaya serta agama.

Katanya, cadangan itu realistik dan sangat relevan dengan keadaan semasa, lebih-lebih lagi terdapat ura-ura kerajaan Indonesia mahu menghentikan kemasukan rakyatnya masuk ke negara ini untuk bekerja sebagai pembantu rumah.

“Mengikut statistik di negara ini, 80 peratus daripada majikan yang mengambil pembantu rumah dari Indonesia terdiri kaum Cina.
Komen M-2Day:
Aku hairan tul, tak cukup ke lagi orang Cina dalam negara kita? Cuba fikirkan, Jika sekarang ni Rakyat CHINA masuk kenegara ini menyamar sebagai "Pelajar" tetapi sebenarnya mereka dari sindikit pelacuran dan menghabiskan masa di sini dengan bekerja sebagai GRO2 di kelab2 merata negara, apa lagi kalau di beri permit untuk jadi amah! Lagi untung la bapak2 ayam, murah sikit nak bawak masuk ayam2 baru dari CHINA! Dan lagi, sekarang ini pun ujud begitu byk majikan cina yang mengambil amah dari Indonesia tetapi di letakkan di kedai2 mereka untuk bekerja, apa lagi jika warga China pulak, jawab nya lebih ramai la yang ambil amah untuk kerja di kedai2, restoran2 dan lain2 perniagaan mereka. Apa salah nya mengambil amah beragama kristian dari Indonesia misalnya. Atau kerajaan perlu menguatkuasakan lebih ketat lagi syarat2 bagi pekerja Islam yang bekerja dgn majukan bukan Islam. Datang buat lawatan misalnya, atau minta agen pekerja membuat peninjauan ke tempat kerja amah berkenaan.

Di berhampiran rumah aku ni pun memang ada amah yang kerja dengan bukan Islam yang membela anjing. Tapi tak tau pulak la amah tu Islam ke tak, tapi selamba je aku tgk dia pegang anjing tu. Jadi aku rasa cubalah jadi pendekatan lain. Nanti orang India pulak nak amah dari India, kita ikut jugak. Banyak cara lain boleh di lakukan demi menjaga kebajikan amah beragama Islam di sini.

Yang Ikhlas,