Berita Harian: Mutakhir

Friday, January 8, 2010

Gereja Kene Bakar Satu Malaya Kecoh! Tah tah ...


Kecoh satu negara Gereja kene bakar. Semua orang sebuk bercerita, sebuk membuat andaian. Semua pihak dari PM sehingga lah kita-kita yg di bawah ni sebuk membincangkan hal ni. Polis belum habis siasatan, dah byk "hakim-hakim" menjatuhkan hukuman. Siapa yang bakar? Orang Melayu? Orang Islam? Orang Cina? Orang DAP? Orang PKR? Orang PAS? Orang UMNO? Atau orang KRISTIAN sendiri yang bakar?

Biarlah Polis buat siasatan, dan pada semua yang di atas tu, kalau komen2 kat pemberita2 tu pikir2 lah dulu sebelum bercakap atau mengeluarkan statement. Tadi aku dgr berita TV1, aku terkejut Perdana Menteri kita berkata macam2 yang menunjukkan bahawa Orang Islam yg buat hal tu ayat yang paling hebat ialah dia berkata kepada pemberita "... Perbuatan ini memburukkan imej / pandangan orang terhadap Agama Islam" Kenapa cakap begitu, tidakkah itu bermakna PM dah awal2 kata Orang Islam yang bakar gereja tu, sedangkan polis belum selesai menyiasat. Jadi tolong lah wahai para pemimpin kesayangan ku, jangan la cakap tanpa berfikir. Kejadian bakar gereja ini menimbulkan byk persoalan dan keraguan.

Kerajaan juga begitu marah nampaknya dgn kejadian ini sampai mengugut nak guna ISA untuk orang yang bertanggungjawab, tapi si haram jadah anak cina NameWee yang membuat lagu mengutuk Islam, menyamakan azan dgn kokokan ayam bebas dengan seronoknya dan dapat menghasilkan satu lagi lagu mencarut2 mengutuk TNB. Bebas dan happy cina haram jadah tu. Kenapa tak ambil tindakan? Aku nampak inilah satu kelemahan yang amat ketara melanda kerajaan kita sekarang. Kerajaan skrg terlalu mengambil berat hal-hal orang Cina dan India. Aku bukan anti kerajaan, tapi orang2 cina dan india skrg dan pandai mengambil kesempatan, dan pada dasarnya mereka dah berjaya membuat kerajaan kita MENARI2 mengikut rentak lagu paluan mereka. Lihat sahaja klinik 1Malaysia, aku taknak cerita tempat lain, tapi di Ipoh ni, dlm byk2 tempat pegi buat kat Bercham! Tempat majoriti Cina. Pehal tak buat di area Kg Melayu atau Manjoi? Fikir2 lah.

Berbalik tentang hal bakar gereja ni, pada aku terlalu byk udang di sebalik mee2 yang sedang di goreng sekarang. Aku cuma harap kerajaan lebih menjaga kebajikan Umat Melayu di negara kita ni dari sebuk memikirkan untuk mengambil hati orang2 cina dan india.

Yang Ikhlas,