Berita Harian: Mutakhir

Sunday, August 29, 2010

NIK AJIS KATA SULTAN SELANGOR JAHIL DLM AGAMA?!?!?

Cuba korang baca komen N.ajis yg aku ambik dari BERNAMA ni;

28 Ogos, 2010 22:47 PM

Nik Aziz Pertahan Anggota Parlimen Serdang Sampai Tazkirah Dalam Masjid
KOTA BAHARU, 28 Ogos (Bernama) -- Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mempertahankan tindakan anggota Parlimen Serdang, Teo Nie Ching menyampaikan sumbangan dan tazkirah di ruang solat Surau Al-Huda, Kajang Sentral, Ahad lepas.

Menteri Besar Kelantan itu berkata tindakan anggota Parlimen tersebut tidak menyalahi hukum Islam, malah sebaik-baik cara untuk mendekatkan mesyarakat bukan Islam kepada Islam.

"Tidak salah orang bukan Islam termasuk wanita masuk dalam masjid sama ada untuk berucap atau apa sahaja asalkan berpakaian sopan bagi bukan Islam dan menutup aurat bagi orang Islam," katanya kepada pemberita, di sini.

Beliau diminta mengulas tindakan Anggota Parlimen DAP itu yang menyampaikan sumbangan dan tazkirah di ruang solat utama surau terbabit.

Tindakan Teo itu menimbulkan kemurkaan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah yang menitahkan Majlis Agama Islam Selangor menyiasat dan mengambil tindakan sewajarnya ke atas pengurusan surau tersebut.

Mengulas lanjut, Nik Abdul Aziz berkata tindakan itu dilihat ganjil kerana umat Islam sekarang terlalu jahil dengan agama sedangkan pada zaman Nabi Muhammad S.A.W. baginda mengajak orang kafir Quraisy tinggal di dalam masjid termasuk dibenar tidur, makan dan minum.

"Cuma apa yang dilihat (benda) itu sebagai pelik di zaman ini menunjukkan umat Islam kita terlalu jahil dengan agama," katanya.

-- BERNAMA

Komen last sekali dalam berita tu menyebut N.ajis kata orang yang melihat perkara tu pelik kerana kita JAHIL DLM AGAMA. Ini secara langsung menunjukkan N.ajis mengatakan Sultan Selangor JAHIL DLM AGAMA! PENDERHAKA!

Yang Ikhlas,