Berita Harian: Mutakhir

Sunday, January 17, 2010

Blogger Celaka atau Nik Aziz Celaka?


15 Januari, 2010 14:36 PM

Nik Aziz Kecam Penulis Blog Lebih Banyak Mengumpat

KOTA BAHARU, 15 Jan (Bernama) -- Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sekali lagi mengulangi kritikannya terhadap penulis blog yang lebih dianggap sebagai mengumpat daripada memberi ilmu kepada pembaca.

Katanya tulisan blog banyak bersifat mengumpat orang lain dengan pelbagai isu dan meminta rakyat menapis maklumat yang tidak mendatangkan ilmu yang disalurkan oleh penulis dalam blog masing-masing.

"Blogger yang macam ini bukan boleh nak tambah ilmu, kerana banyak dok mengumpat orang. Kalau blogger boleh tambah ilmu tak apa," katanya ketika menyampaikan kuliahnya di Dataran Ilmu, di sini, pada Jumaat.

Baru-baru ini, Nik Aziz, Mursyidul Am PAS itu, menyifatkan penulis blog yang cuba melaga-lagakan pihak tertentu khususnya dalam politik PAS Kelantan sebagai 'blogger celaka'.

Dalam perkembangan lain, beliau mencadangkan pembuat kuih tradisonal di negeri itu mengambil langkah proaktif menukar nama-nama kuih tradisional yang tidak manis didengar, seperti kuih 'tahi itik'.

Katanya nama baru yang lebih sedap didengar boleh menarik orang ramai membelinya sesuai dengan keenakan kuih berkenaan.

Menurutnya, kalau nama kuih tradisional lain, seperti 'puteri mandi', 'jala emas' boleh dinamakan maka tidak ada sebab kuih 'tahi itik' juga ditukar kepada nama yang lebih sesuai.

-- BERNAMA

Komen M-2D:

Aku rasa Nik Aziz ni dah giler dan melampau. Betul kata Tun Mahathir, NIK AZIZ dah sesat! Mulutnya tak habis2 memaki hamun orang lain. Inikah TOK GURU yang di agung-agungkan oleh para pengikut PAS? Persoalannya sekarang siapa yang CELAKA? Nik Aziz? Karpal Sigh?

Yang Ikhlas,