Berita Harian: Mutakhir

Friday, February 18, 2011

Bank Kene Tipu RM19 Juta Beri Pinjaman Kat Syarikat Yang Tak Ujud!

Sepandai2 tupai melompat, akhirnya jatuh kedebuk! Itu peribahasa untuk bank2 di Malaysia ni. Aku bukan apa, aku bengang dgn bank2 ni sebab mereka ni amat menyusahkan peniaga2. terutama peniaga melayu yang kecil2 ni.

Ini pengalaman aku dan rakan2. Kami ni meniaga kecil2 la bukan koperat2 tu. Korang boleh bayangkan lah, kerajaan dah beri peruntukan beratus2 juta untuk peniaga2 kecil, kononnya kurang birokrasi. kurang apa nya! Macam2 bank mintak, statement la itu la ini la, last2 ramai yang kene tolak dan ada yang mintak RM50 ribu hanya lulus RM20 ribu.

Inilah nasib peniaga2 kecil ni. Bank2 bukan nak pandang, mereka pandang syarikat2 koperat yang nak pinjam RM19JUTA kononnya nak supply alatganti MIG29 TUDM! PADAN MUKA! Kene tipu sebab kertas kerja. Kami yg meniaga betul2 ni, mereka pandang pun tak!

Ini boleh bagi kat syarikat yang tak ujud! BODOH! Itu je perkataan yang sesuai untuk bank ni. Aku heran sebab apa boleh jadi camni. Nasib kami peniaga2 kecil ni. Kerajaan heboh kata peruntukan berbilion2 untuk peniaga kecil, tapi bila sampai kat bank lain pulak cerita nya. Kerajaan heboh kata kurang birokrasi, tapi smaa juga, sampai kat bank dah jadi cerita lain.

Aku harap kerajaan lebih memberi tumpuan kepada kami peniaga2 kecil ni. Peruntukan2 pinjaman kepada peniaga kecil ni permudahkan la. memang la bisnes kami sikit, tapi beri la kami peluang untuk mencuba. Kenapa dengan mudah boleh beri peluang kepada syarikat yang tak ujud RM19 Juta! Tapi nak beri peluang kat kami peniaga kecik RM100 ribu pun bank kecut perut!?!?!?

Sebagai contoh statistik SJPP menunjuk kan skim MODAL KERJA R.M.K.10 pinjaman yang di luluskan kepada bukan bumiputera ialah RM185.41 JUTA, berbanding pinjaman yang di berikan kepada peniaga bumiputera berjumlah hanya 11.53 JUTA SAHAJA! Kenapa jadi begitu? Saya sendiri telah memohan pinjaman ini di bank di sini, tetapi seperti biasa mereka mengatakan tidak di luluskan. Padahal saya telah dan sedang beroperasi lebih dari 20 tahun!

Inilah yang saya bengang dgn pihak bank ni. Mereka hanya nak beri pinjaman kepada orang yang ada duit je. Kepada kami macam mana? Padahal duit tersebut ialah duit peruntukan kerajaan kepada rakyat! PADAN MUKA KENE TIPU 19JUTA! Dengan syarikat tak ujud pulak tu! Kah kah kah!

Yang Ikhlas,